Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In domeniul impozitului pe profit in anul 2022, avem urmatoarele elemente de noutate fiscala:
1.Deductibilitatea provizioanelor pentru deprecierea creantelor de 50%
Aceasta masura a fost subiectul unui lung sir de modificari. Pentru anul 2021, Codul fiscal prevede la art. 26 alin.(1) lit. c) ca aceste ajustari inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sunt deductibile in limita unui procent de 30% din valoarea acestora, daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii.
- sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
- nu sunt garantate de alta persoana;
- sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului.
La finalul anului 2020, in baza Legii 296/2020 s-a decis ca deductibilitatea sa fie de 100% incepand cu 1 ianuarie 2021 DAR ulterior, prin OUG 226/2020 s-a prorogat acest termen pentru 1 ianuarie 2022.
Apoi, prin Ordonanta 8 din septembrie 2021 s-a stabilit ca incepand cu anul 2022, deductibilitatea sa fie de doar
50%, conditiile cumulative ramanand la fel.
2.Grupul fiscal unic dpdv al impozitului pe profit
Posibilitatea constituirii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit a fost introdusa prin Legea 296/2020. Grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit se constituie din cel puţin două dintre următoarele entităţi, denumite membri:
- o persoană juridică română/persoană juridică cu sediul social în România înfiinţată potrivit legislaţiei europene şi una sau mai multe persoane juridice române/persoane juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene la care aceasta deţine, în mod direct sau indirect, cel puţin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot al acestora;
- cel puţin două persoane juridice române la care o persoană fizică română deţine, în mod direct sau indirect, cel puţin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
- cel puţin două persoane juridice române deţinute, în mod direct sau indirect, în proporţie de cel puţin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoană juridică/fizică, rezidentă într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri sau într-un stat cu care s-a încheiat un acord privind schimbul de informaţii;
- cel puţin o persoană juridică română deţinută, în mod direct sau indirect, în proporţie de cel puţin 75% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, de o persoană juridică rezidentă într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri sau într-un stat cu care s-a încheiat un acord privind schimbul de informaţii şi sediul permanent/sediul permanent desemnat din România al acestei persoane juridice străine.
Opțiunea de constituire a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se comunică prin depunerea, de către reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului, la organul fiscal competent, a unei cereri comune semnate de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profitse depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită aplicarea consolidării fiscale.
Asadar, firmele care au depus cu 60 de zile inainte de inceputul anului 2022 aceasta cerere vor putea aplica din 2022 structura de grup fiscal, cu beneficiile aferente.
Ultima modificare a procedurii de calcul a impozitului la nivel de grup este adusa prin Legea 301/17.12.2021 (Codul fiscal modificat in 17.12.2021- prin Legea 301(grup fiscal, impozite locale))